Franssila Maria
Maria Franssila toimi pikkulottana.
Maria Franssila (o.s. Ahola) syntyi 2.7.1929 Reisjärvellä. Perhe asui Kinnulanrannan kylässä, jossa Maria aloitti kansakoulun vuonna 1936. Toisella luokalla ollessaan opettaja, joka oli lotta, pyysi Mariaa kysymään vanhemmiltaan, voisiko hän liittyä pikkulottiin. Näin tapahtuikin Marian täytettyä 8 vuotta.
Maria hoiti nuorempia sisaruksiaan, osallistui kotiaskareisiin ja maatalon töihin mm. eläinten ruokintaan.
Maria on kokenut, että tuosta alkoi hänen vastuunkantonsa muista ihmisistä ja asioista. Tuohon asti hän oli kokenut olleensa lapsi. Kun Maria oli n 10-vuotias, perhe muutti Aholan sukutaloon Reisjärven kirkonkylälle. Talossa asui sukulaisten lisäksi myös evakkoja, joten pikkulotan työt jatkuivat samoissa askareissa koulunkäynnin ohessa.
Koulussa laulettiin paljon ja ommeltiin. Pikkulotat saivat nyppiä takkuuntunutta villaa ja opetella karstaamaan. Maria oli myös isänsä serkulla kotiapuna koulunkäynnin ohella.
Vartuttuaan Maria pääsi Reisjärven apteekkiin kemialliseksi apulaiseksi ja sieltä Ruukkiin erään päälotan kotiavuksi. Perhe muutti Harjavaltaan ja Maria muutti mukana.
N. 20-vuotiaana Maria muutti Kangasalle ja hän pääsi Tampereelle Linkosuon leipomoon oppilaaksi konditoria-leipuriksi. Linkosuolta Maria siirtyi leipuriksi Riihimäelle. Riihimäellä Maria liittyi kansalaisopiston näytelmäpiiriin, josta teatterin johtaja pyysi häntä iltanäyttelijäksi. Puolisonsa Unto Franssilan Maria tapasi iltanäyttelijöissä. Unto oli 75-prosenttinen sotainvalidi ja Maria toimi hänen omaishoitajanaan puolison kuolemaan saakka.
Marian tädit olivat opettaneet Marialle ompelijan taidot ja Maria ompeli jo hyvin nuorena sisaruksilleen vaatteita ja myöhemmin mm miesten flanellipaitoja.
Maria on hyvin yrittäjähenkinen ja tiedonjanoinen ja hän opiskeli Riihimäellä ensin jalkateknikoksi, myöhemmin jalkahoitajaksi ja vyöhyketerapeutiksi. Maria on kierrätyksen pioneeri, sillä hän on aina lapsesta saakka miettinyt, miten jonkin tavaran tai vaatteen voisi käyttää uudelleen
Marialla on kaksi lasta ja kuusi lastenlasta.
Maria Franssilan tarinan kirjoitti muistiin Päivi Lehtonen 17.1.2023