Arjanne Sylvi
Sylvi Arjanne toimi lottana ilmavalvonnassa.
Sylvi Arjanne (os. Harju) syntyi 19.12.1917 Karjalan Kannaksella, Muolaan pitäjässä lähellä Viipuria. Talvisodan aikana hän toimi ilmavalvontalottana ja sai toiminnastaan 2. luokan vapauden mitalin ja kunniakirjan, joka on Mannerheimin allekirjoittama.
Talvisodan jälkeen hän oli työssä pääesikunnassa Mikkelissä. Arjanne kävi sodan aikana mielisairaanhoitajakurssin Pitkäniemessä Tampereella ja venäjän kielen taitoisena sai komennuksen Äänislinnaan Itä-Karjalaan.
Sodan jälkeen hän oli Ahveniston parantolassa mielisairaanhoitajana. Sen jälkeen hän oli Rauhan sairaalassa Imatran lähellä ennen siirtymistään Helsinkiin Kivelän sairaalaan. Sitä ennen hän oli lyhyen ajan töissä Kammion yksityisessä sairaalassa. Tuolloin hän tapasi miehensä ja he menivät naimisiin syksyllä 1949, ja heille syntyi kaksi tytärtä.
Vanhempi tytär syntyi 1950, sitä ennen Arjanne oli töissä Liedon kunnalliskodissa ja asui vanhempiensa kanssa Loimaalla, jotka olivat sijoitettu sinne sodan jälkeen. Tämän jälkeen perhe muutti Maunulaan, jossa hän oli kotiäitinä. Nuorempi tytär syntyi 1953.
Vuonna 1956 perhe muutti Hämevaaraan, nykyiselle Vantaalle omakotitaloon, jonka he rakensivat hartiapankilla. 1960-luvulla Sylvi Arjanne oli vuoden verran kaupanmyyjänä paikallisessa ruokakaupassa ja teki sen jälkeen apuhoitajan sijaisuuksia Invalidisäätiöllä Ruskeasuolla, kunnes siirtyi eläkkeelle.
Arjanteen mies kuoli vuonna 1995, ja hän on siitä lähtien asunut kodissaan yksin. Hänellä on kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta, joita hän tapaa mielellään. Myös tyttäret käyvät usein auttamassa äitiään. Hänellä on positiivinen elämänasenne, vaikka näön heikkenemisen myötä rakkaista käsityöharrastuksista onkin joutunut luopumaan.