Aumo Aura
Aura Aumo toimi lottana huoltotehtävissä Rääkkylässä ja Laatokan rannalla.
Aura Aumo (o.s. Hirvonen) syntyi 3.7.1922 Rääkkylässä.
Auran suvussa oli useita lottia ja kun paikkakunnalla asuva arvostettu kapteeni kehotti Auraa liittymään lottajärjestöön, ei hän epäröinyt hetkeäkään. Hän otti kutsun vastaan tärkeänä velvollisuutena palvella isänmaataan.
Suurin osa lotista työskenteli kotirintaman huoltotehtävissä omalla paikkakunnallaan. Aurakin työskenteli synnyinseudullaan Rääkkylässä vaatehuollossa toisten lottien kanssa. Satojen sotilaitten vaatteet kuljetettiin rintamalta huollettaviksi. Ne pestiin ja korjattiin. Ei ollut pesukoneita eikä pesupulvereita, joten Aura valmisti tuhkasta lipeää puhdistusaineeksi. Aura työskenteli myös miesten ja toisten lottien rinnalla halkometsässä ja suoritti mottitalkoita ankaran polttoainepulan torjumiseksi.
Jatkosodan sytyttyä Aura meni rintamalle rannikkotykistön palvelukseen. Siellä hänestä tuli aluksi emäntä esikuntaan ja myöhemmin Laatokan rannalle rakennettuun upseerikerhoon. Venäläisten perääntyessä olivat suomalaiset ottaneet haltuunsa heidän hylkäämänsä kasarmin. Lotat pesivät ja puunasivat kasarmin putipuhtaaksi ja esikunta pääsi muuttamaan siisteihin tiloihin.
Auran tehtävänä oli ruuan valmistus sekä tarjoilu. Ruokavalioon kuului paljon keittoja ja puuroja, mutta myös lihasta ja kalasta valmistettiin aterioita. Kerran ruokapöydässä istunut komentaja pyysi Auraa polvelleen. Topakasti Aura vastasi, että järjestön säännöt kieltävät polvella istumiset. Komentaja sanoi sitten vain koetelleensa lottaa ja sitä, kuinka hyvin hän pitää kiinni lottalupauksestaan.
Kesäkuun 1944 suurhyökkäyksen alkaessa Aura näki upseerikerhon ikkunasta Laatokalta lähestyvät venäläiset alukset. Aamulla läheinen metsä tuhottiin tykistötulessa. Lotat lähtivät kohti Suomea kävellen, kyytiä ei ollut. Lottajärjestön lakkauttamisen jälkeen Aura luovutti kuuliaisesti lottapukunsa ja merkkinsä Joensuun keräyspisteeseen.
Sodan päätyttyä Aura oli 22-vuotias eikä hänellä ollut takanaan opintoja eikä hänellä ollut asuntoa. Helsingissä hän opiskeli kotisisareksi ja sai paikan Helsingin kaupungin kotihoitajana. Naimisiin Aura meni Hämeenlinnassa vuonna 1948. Pienimuotoiset häät vietettiin sotakorkeakoulussa opiskelevan veljen kotona. Puoliso oli mukava luutnantti, jonka Aura tunsi Viteleen komennuksen ajoilta. Pariskunta muutti Sysmän kautta Iittalaan, missä Aura asuu edelleen.
Sotien jälkeen arkinen työ ja seuraavan sukupolven kasvattaminen olivat keskeisiä asioita Auran elämässä. Perheeseen syntyi kolme tyttöä ja kolme poikaa, joiden kasvatuksessa vaalittiin lottien muistoa ja henkistä perinnettä. Ydinperheeseen kuuluu lisäksi 13 lastenlasta ja 6 lastenlastenlasta.