Siirry sisältöön

80 vuotta sitten lakkautetun Lotta Svärd -järjestön perintö on ajankohtainen – lottien malli voisi olla varautumisen selkäranka myös tässä ajassa

"Lotta Svärd -järjestö ja sen ainutlaatuinen toiminta on jättänyt lähtemättömän jäljen yhteiskuntaamme ja kansakuntamme kollektiiviseen muistiin”, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen

Lotta Svärd -järjestö lakkautettiin 23.11.1944 Moskovan välirauhan ehtojen mukaisesti, mutta lottien työ ja henki eivät päättyneet lakkautukseen – päinvastoin. Lotta Svärd Säätiö jatkaa lottien työtä mm. rahoittamalla naisten vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta.

”Lotta Svärd -järjestö ja sen ainutlaatuinen toiminta on jättänyt lähtemättömän jäljen yhteiskuntaamme ja kansakuntamme kollektiiviseen muistiin”, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen Lotta Svärd Säätiölle osoittamassaan juhlapäivän tervehdyksessä.

”Lotta Svärd -toiminnan vaikutukset ulottuvat historiastamme tähän päivään ja edelleen tulevaisuuteen. Nykypäivän Lotta Svärd -toiminta tukee maanpuolustusta laaja-alaisesti. Konkreettinen esimerkki on esimerkiksi naisten vapaaehtoisen koulutustoiminnan tukeminen”, jatkaa Häkkänen.

Lotat perustivat väkilukuun suhteutettuna maailman suurimman naisten vapaaehtoisen, aseettoman maanpuolustusjärjestönsä työtä jatkamaan Suomen Naisten Huoltosäätiön (nyk. Lotta Svärd Säätiö). Säätiö on jatkanut lottien aloittamaa huoltotyötä ja naisten kouluttamista näihin päiviin saakka. Säätiön tuella mm. koulutetaan valmiustaitoja noin 2 000 vapaaehtoiselle naiselle vuosittain.   

”Suomalaiset naiset ovat aina halunneet tehdä osansa miesten rinnalla. Suomessa naisten tehokas hyödyntäminen toisen maailmansodan aikana onnistui, koska Lotta Svärd -järjestö liitettiin jo yli kymmenen vuotta aikaisemmin osaksi liikekannallepanojärjestelmää”, sanoo Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.

Samankaltaista kokonaisturvallisuutta vahvistavaa mallia voitaisiin rakentaa myös tässä ajassa.

”Voisimme kerätä kaikista vapaaehtoisista maanpuolustuskoulutusta saaneista rekisterin, jonka avulla heille voitaisiin rakentaa koulutuspolkuja ja josta heidät voitaisiin tehokkaasti kutsua palvelukseen kriisin sattuessa”, sanoo Nurminen.

Tehtävät ja osaajat yhdistävä rekisteri on hallitusohjelmassa. Lotta Svärd Säätiön tavoitteena on saada rekisterin pitäminen mahdolliseksi tällä hallituskaudella, sillä varautuminen tehdään rauhan aikana.