Siirry sisältöön

Vuoden Lotta 2024 on kaikkien Suomen presidenttien aikaan elänyt Eva Lintunen

Vuoden Lotaksi nimetty kuusankoskelainen lotta Eva Lintunen (99 v.) kehottaa kaikkia suomalaisia kantamaan kortensa kekoon yhteiskunnan jaloilleen pääsemiseksi sekä välittämään toisista ihmisistä.

Lotta Svärd Säätiö nimesi tämän vuoden lotaksi Eva Lintusen hänen ansiokkaan lottatyönsä ja pitkän opettajan uransa vuoksi. Lintunen on vuosien ajan toiminut esimerkkinä ja turvallisena aikuisena lukemattomille nuorille ja siirtänyt samalla lottien neuvokkuutta ja arvomaailmaa uusille sukupolville.

Näkemystä ja viisautta sadan vuoden matkalta

Pian sata vuotta täyttävä Lintunen on uskomattoman energinen nainen. Hän asuu yksin omassa kodissaan, harrastaa, liikkuu ja seuraa maailman tapahtumia ja politiikkaa edelleen aktiivisesti. Kaikkien Suomen presidenttien aikaan eläneellä naisella on näkemystä moneen tämän päivän aiheeseen. Mielipidettä Ukrainan tilanteesta kysyttäessä hän kehottaa napakasti kaikkia maita tukemaan koko Euroopan tulevaisuutta puolustavaa Ukrainaa.

Jokaisen on säästettävä, sillä eihän velaksi voi elää.

”Ukrainan sota on ihan kuin meidän Talvisotamme: monikymmenkertainen Venäjä uhkaa pienempäänsä. Jos Ukraina ei pysty nyt puolustamaan itseään, tulee myös meille huonot ajat. Putin haluaa Tsaarin ajan rajat. Silloin Kymijokikaan ei sille enää riitä, vaan se on sitten Tornionjoki”, sanoo Lintunen.

Kotimaan haastavaan taloustilanteeseen hän antaa lääkkeeksi säästämisen: ”Jokaisen on säästettävä ja ymmärrettävä, ettei velaksi voi elää”, sanoo Lintunen.

Nykynuoria Lintunen kehuu viisaiksi. Pyydettäessä hän antaa kuitenkin kaksi neuvoa nuorille:

”Toisista ihmisistä välittäminen ja lämmin myötäeläminen on kaikkein tärkeintä. Myös vanhojen ihmisien huomioiminen olisi tärkeää. Monta kertaa tuntuu, että vanhat ovat jo vähän niin kuin liikaa täällä maailmassa. Sitten, kun joku nuori huomaa vanhan ihmisen, se ilahduttaa kovasti”, sanoo Lintunen.

Vuoden Lotta 2024 tilaisuutta vietettiin Kouvolassa 8. toukokuuta

Vuoden Lotta 2024 -juhlatilaisuutta vietettiin Kouvolassa 8.5. Paikalla juhlassa olivat Lintusen läheisten lisäksi Kouvolan kaupunginjohtaja Marika Toikka, kirkkoherra evp. Keijo Gärdström, eversti evp. Petri Olli, Suomen Lottaperinneliiton kunniapuheenjohtaja emerita Kaija Vesala, puheenjohtaja Maija Fredriksson, pääsihteeri Heli Eräkorpi, Kouvolan Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Merja Nieminen puolisoineen sekä Lotta Svärd Säätiön edustajat.

Eva Lintusen ura 

Eva Lintunen liittyi Kuusankosken Lotta Svärdin Voikkaan paikallisosastoon vuonna 1939. Talvisodan aikaan hän toimi pikkulottana tehden sidontatarpeita kenttäsairaaloihin ja joukkosidontapaikoille. Välirauhan aikaan hän suoritti lottien peruskurssin ja viestikurssin. Lottalupauksensa hän antoi Voikkaan kirkossa.

Ensimmäiselle lottakomennukselle Lintunen lähti Miehikkälän Metsämuurolaan, missä hän hoiti puhelinkeskusta. Juhannuksena 1944 koulutuskeskus siirrettiin Kokemäelle ja viestilotat kotiutettiin. Lintunen palasi Kouvolaan ja sai välittömästi uuden komennuksen kenttäpostikonttoriin ja edelleen Raili-nimistä puhelinkeskusta hoitamaan. Rauhan tultua työ jatkui vielä jonkin aikaa, sitten lotat kotiutettiin.

Lintusella on neljä ammattia: kansakoulunopettaja, käsityönopettaja, jalokiviasiantuntija ja metsuri. Viimeisimmän ammatin hän opiskeli päivätyöstä eläkkeelle jäätyään. Jalokiviä ja metsänhoitoa hän harrasti yhdessä edesmenneen puolisonsa kanssa tämän viimeisiin vuosiin saakka. Yhdessä ja erikseen he voittivat lukuisia metsäkilpailuja.

Lintunen on opettanut myös Kuusankosken Työväenopistossa askartelua, käsitöitä, kankaankudontaa ja pitänyt jalokivien alkeiskurssin.

Vuoden Lotta -nimitys

Lotta Svärd Säätiö on vuodesta 2007 alkaen nimennyt Vuoden Lotan. Vuoden Lotaksi voidaan valita lottatyössä ansioitunut henkilö tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toiminut suomalainen nainen. Nimitys voidaan myöntää myös yhteisölle, joka täyttää edellä luetellut kriteerit.

Nimitys julkistetaan vuosittain Lotan päivänä 12.5. järjestettävässä juhlatilaisuudessa. Vuoden Lotta palkitaan arkkitehti Marja Hämäläisen suunnittelemalla numeroidulla Lottakorulla sekä kunniakirjalla.

Valokuvia Eva Lintusesta ja Vuoden Lotta 2024 -tilaisuudesta voi katsella täältä(siirryt toiseen palveluun).