Siirry sisältöön
Aili lottapuvussa

Hietaro Aili

LottaOrganisaatio ja kunniajäsenet Varusjaosto

Aili Hietaro oli perustamassa Savonlinnan Lotta Svärd -yhdistystä.

Aili Hietaro (o.s. Tiainen) syntyi 10.7. vuonna 1890. Hän kävi Savonlinnan tyttökoulun ja toimi Auvisen kauppahuoneen konttoritehtävissä. Naimisiin Aili meni joulukuussa 1913 August Hietaron kanssa ja pari sai kolme lasta. August Hietaro valittiin Savonlinnan pormestariksi alkuvuodesta 1918. Ailin aviomies oli perustamassa Savonlinnan Suojeluskuntaa, minkä lisäksi pari oli aktiivinen myös Savonlinnan Lotta Svärd-yhdistyksen perustamisessa. Toiminta alkoi 7.10.1919 ja päätoimikunnan jäseneksi valittiinkin juuri rouva Aili Hietaro, joka toimi yhdistyksen johdossa ja kaikenlaisissa järjestelytehtävissä Savonlinnassa vuoden 1935 loppuun asti. Miehensä työpaikan muutoksen vuoksi Aili siirtyi ensin kahdeksi vuodeksi Juvalle ja vuoden 1939 alusta Alavudelle. Muutoksista huolimatta Aili oli kuitenkin koko ajan lottatoiminnassa mukana. Alavudella ollessaan Aili kuului järjestön Etelä-Pohjanmaan itäisen piirin Alavuden paikallisosaston varusjaoston jäsenistöön.

Hietaroiden perheen elämä muuttui pian talvisodan alettua, kun ainut poika Matti Hietaro kaatui joulukuussa ja haudattiin Tapaninpäivänä. Ailin kaksi tytärtä, Kirsti ja Kaarina Hietaro, kuuluivat myös Lotta-järjestöön. Kirsti teki kaikenlaisia konttoritehtäviä ja osallistui muuhunkin lotta-toimintaan Alavudella Kaarinan toimiessa ilmavalvonnassa Imatralla. Heidänkin tarinansa löytyvät lottagalleriasta. Aili itse toimi aktiivisesti Lotissa, varsinkin keräyksissä ja hyväntekeväisyys-kampanjoissa. Erityisesti hänen osuuttaan kiiteltiin toimimisesta Vapaa Huolto -yhdistyksen piirissä sodan aikana ja 1950-luvun alkuun asti.

Vapaa Huolto oli paikallinen toimija valtakunnallisessa järjestelmässä, jossa autettiin vaikeassa asemassa olleita perheitä ja muita sodasta kärsineitä kuten sotainvalideja ja evakkoja. Avustustoiminnassa työvoimaa saatiin lotista ja varat koostuivat ulkomaisista avustuksista, omista keräyksistä ja esimerkiksi arpajaisista, joiden voittoina oli sodan jälkeen oikeata kahvia. Avustusten jakaminen oli vaikeaa ja vastuunalaista toimintaa. Aina oli niitä, jotka katsoivat toisia suositun, vaikka varat olisi jaettu mahdollisimman hyvin. Toiminnasta vastaavaa arvosteltiin joka tapauksessa. Aili Hietaro saikin kunniakirjan Suomen Huollolta toiminnastaan ”sodan johdosta vaikeuksiin joutuneen siviiliväestön auttamiseksi ja tukemiseksi”. Hän sai myös Lotta Svärd -ansiomitalin. Nämä hän säilytti elämänsä loppuun asti, samoin kuin lottamerkkinsä ja jäsenkirjansa.

Miehensä kuoltua Aili Hietaro muutti vuonna 1955 tyttärensä luo Lapualle Ruhan koululle asumaan. Hän kuoli 9.11.1967.

Ryhmäkuva, jossa Aili lottapuvussa
Aili kuvassa lottapuvussa.